• Masz pusty koszyk :-(
  • Masz pusty koszyk :-(

Walory prozdrowotne kobylego mleka

Share on facebook

Dzięki uprzejmości P. T. Autorów oraz Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu cytujemy fragmenty pracy pod tytułem „CHARAKTERYSTYKA I WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE MLEKA KLACZY” opublikowanej w wydawnictwie:

Nauka Przyroda Technologie 2012, Tom 6, Zeszyt 2

ISSN 1897-7820 http://www.npt.up-poznan.net

Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu

Copyright ©Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

ROMUALDA DANKÓW, JAN PIKUL, NATALIA OSTEN-SACKEN, JOANNA TEICHERT.

„…Mleko klaczy jako produkt żywnościowy przez wiele lat w Europie było zapomniane, chociaż jeszcze do końca lat pięćdziesiątych XX wieku wykorzystywano je jako środek wspomagający leczenie chorób układu pokarmowego i oddechowego oraz migren. W ostatnich latach w takich krajach, jak Niemcy, Francja, Włochy, Austria, a także USA obserwuje się wzrost zainteresowania mlekiem klaczy ze względu na możliwość jego zastosowania w żywieniu ludzi dorosłych oraz niemowląt i dzieci z alergią. Jak wykazały badania, mleko klaczy jest bardziej zbliżone składem i właściwościami do mleka kobiecego niż mleko krowie…”

…Walory prozdrowotne mleka kobylego

Mleko klaczy wykazuje pozytywne działanie u pacjentów z chorobami serca i układu krążenia, np. miażdżycą, chorobami oskrzeli i płuc. Jest cenione w terapii osób z marskością wątroby. Wspomaga leczenie osteoporozy, ułatwiając i zwiększając przyswajanie wapnia. Przy chorobach skóry stymuluje wzrost ziarniny, przyspiesza proces gojenia się ran oraz ochrania skórę przed niekorzystnym wpływem grzybów, bakterii i wirusów. U chorych na cukrzycę pozwala zmniejszyć dawkę insuliny i poprawia wskaźnik glikemiczny. Eliminuje czynniki alergizujące chorego, jest znanym środkiem w leczeniu chorób oskrzeli, zwłaszcza astmy oskrzelowej, choroby o podłożu alergicznym, którą wywołują różne alergeny dostające się do organizmu przez drogi oddechowe, przewód pokarmowy lub skórę (CHIFALO i IN. 2006). Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, zapalenia woreczka żółciowego i trzustki. Odpowiedni skład witamin i związków mineralnych, zwłaszcza żelaza, sprawia, że znajduje zastosowanie w leczeniu anemii (CSAPO i IN. 1995, CSAPO-KISS i IN. 1995). U osób z migreną wydłuża okres między atakami oraz łagodzi ataki. Mleko klaczy jest również pomocne w terapii nowotworów, rekonwalescencji po chemioterapii i radioterapii, głównie ze względu na dużą zawartość lizozymu, który wywołuje martwicę pewnych komórek nowotworowych (WERNER i DERLER-TOECHTERLE 2002, KUCUKCETIN i IN. 2003). Mleko klaczy jest środkiem pomocniczym w okresie przed szczepieniami oraz podczas leczenia antybiotykami, ułatwia detoksykację organizmu i spowalnia starzenie się komórek (HÖFFKEN 2002). Duża zawartość polienowych kwasów tłuszczowych w formie łatwo przyswajalnej (kwasy linolenowy i linolowy) korzystnie wpływa na rozwój mózgu i komórek nerwowych (KOLETZKO i RODRIGUEZ-PALMERO 1999). Prowadzone są badania dotyczące wpływu mleka klaczy na ludzi chorych na chorobę Alzheimera.

Z mleka klaczy produkowane są koncentraty MMF (ang. Mares Milk Factor) i MMF forte z kolagenem i wapniem. Są one skuteczne w przypadku takich schorzeń, jak: angina, grypa, stany zapalne dróg oddechowych, moczowych, zapalenie ucha…”

Wyniki badań (LAMEK i KOCH 1997) przeprowadzonych na chorych z różnymi schorzeniami wykazały, iż picie mleka klaczy wpłynęło korzystnie na stan zdrowia w przypadku: ogólnego osłabienia organizmu (w 85%), schorzeń skóry różnego pochodzenia (w 65%), schorzeń żołądka i jelit (w 60%) i schorzeń wątroby (w 55%). Mleko kobyle jest także wykorzystywane w pediatrii ze względu na dużą zawartość NNKT, które nie są wytwarzane w organizmie, a które są bardzo ważnym składnikiem mieszanek mlecznych dla niemowląt. Ponadto niewielka zawartość białek i soli mineralnych korzystnie wpływa na stan nerek niemowląt (ORLANDI i IN. 2002).

Badania

W latach 2009 – 2010 w Zespole Naukowo Klinicznym Dermatologicznej Kliniki Uzdrowiskowej „Iwolang” w Iwoniczu Zdroju przeprowadzono, pod kierownictwem prof. Andrzeja Langnera, badania skuteczności klinicznej i tolerancji preparatu Proskin LF® kapsułki.

Wyniki badań zostały przedstawione w wydaniu wrzesień – październik 2011 /vol. 13 /Nr 5(76) Dermatologii Estetycznej, prestiżowego magazynu medycznego dla specjalistów.

Wnioski

W oparciu o wyniki obserwacji stwierdzono, że preparat Proskin LF® może być częścią terapii może być częścią terapii uzupełniającej u pacjentów z problemem suchej skóry pojawiającym się w przebiegu łuszczycy, atopowego zapalenia skóry czy też w trakcie doustnego stosowania leczenia trądziku pochodnymi witaminy A. Potwierdzono dobrą tolerancję preparatu, u żadnego pacjenta nie odnotowano działań niepożądanych.

Ponadto właściwości immunomodulacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne preparatu mogą zmniejszać ryzyko nadkażeń, zwłaszcza u pacjentów z atopowym zapaleniem skóry.

Ponadto liczne publikacje naukowe potwierdzają, że stosowanie kobylego mleka sprzyja:

  • zmniejszeniu świądu o 30%, w podgrupie badanych, w atopowym zapaleniu skóry (Jahreis, 2009)
  • poprawieniu stanu skóry w leczeniu poparzeń słonecznych (Gobbi, 1993) czy w alternatywnym leczeniu chorób skóry (Fanta, Ebner, 1998)
  • zwiększeniu odporności organizmu w chorobach układu oddechowego (Ellinger, 2002), w gruźlicy (Doreau, 2002) oraz u chorych na wirusowe zapalenie wątroby (Sharamanov, 1982)
  • gojeniu się ran w chorobie wrzodowej (Sharamanov, 1981) i w chorobie Crohna (Jehreis, 2009)

Chcesz wiedzieć więcej?

Rola wątroby w łuszczycy 2
spinach-dieta w łuszczycy
Nagrody i wyróżnienia
Kompleksowe działanie poznaj naszą tajemnicę
Telefon:
+48 22 720 08 75
+48 509 453 386
Kontynuując korzystanie z tej witryny, zgadzasz się na używanie plików cookies. Dowiedz się więcej